WYMIOTOWANIE PIANĄ

choroby, profilaktyka
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

To naturalne zachowanie,psy czyszcza sobie w ten sposób żoładek.

Nie kazdy i z rózną intesywnoscią.

Mój Dżeki kiedys bardzo wymiotował pianą,jak jadł gotowane,odkąd je karme wczesniej rano nie zdaza mu sie to chyba ze robi sobie głodówke.

U mnie to jest jak zje trawe/to specjalnie chce wyczyscic/ albo właśnie jak nie dostanie/nie zje śniadania
adm-tg
Site Admin

normalna temperatura ciała jest zależna od rasy/czyli wielkosci/ i wynosi od 37,5 do 39 stopni C u psów młodych i małych ras normalna jest 39 stopni C.
Temperatura wzratsa po jedzeniu karmieniu etc. dlatego mierzys ie o tych samych porach i po odpoczynku
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

moze takze wzrastac bez objawow chorobowych w sytuacjach stresowych , ale taka spada po czasie uspokojenia sie psa . Np. moj Harti ma zawsze kilka razy mierzona temperature prze kazdym szczepieniem bo za poczatku ma ponad 39 st ale po spacerki , odstresowaniu przy ponownym pomoiarze jest juz w normie . Co do wymiotowaniapiana jesli jest ono zbyt czeste to nie nalezy lekcewazyc tego .Moze to byc objaw chorej watrony m.in.. nalezy na pewno wykonac podstawowe badania krwi . Owszem , oczyszczanie zoładka wymiotowaniem jest sprawda dosc normalna u psow , chocnie reguła .. bo Morgan np , podobnie jak Harti wymiotuja sporadychnie . Morganowi w całym jego zyciu ponad 2 latka zdarzyło sie to tylko dwa razy .
adm-tg
Site Admin

Musiał zjeśc cos wcześniej a trawą chciał poprostu wywołać wymioty.
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

trzeba pamietac ze przy wymiotach czy biegunce , najwzniejsze jest by pies pił wode , bardzołatwo jest odwodnic organizm . Jesc nie musi nawet 3 dni bez szkody dla organizmu , ale pic musi !!! to bardzo wazne a jesli nie chce to nalezy własnie do weterynarza sie udac by podłaczył nawadniajaca kroplowke .
aniagrzesiek2

Post autor: aniagrzesiek2 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Majka wymiotuje pianą jk nie zje posiłku o (wiarę) określonej porze rano i wieczorem :kwasny: jednak jeśli dopilnuje aby ani chwilę głodna nie chodziła to mam spokój
graczyk77

Post autor: graczyk77 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Rozmawiałam z pewna osobą która się orientuje .. więc zazwyczaj jest tak, że pies zbyt mało zjadł lub tak jak było w przypadku mojego Rupcia, że któryś z podawanych mu posiłków szkodził.
Jack204

Post autor: Jack204 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

ja czytałam i też z doświadczenia zauważyłam, że wymioty taką żółtą pianą to z głodu trochę mnie to dziwi, że psiaki wymiotują, skoro obok stoi pełna miska karmy ale chyba to tak, jak z ludźmi - czasem nie mają ochoty na jedzenie... Mimi się to z 4 razy zdarzyło, ale się tym nie przejmowałam, bo wyczytałam, że to z głodu...
Jack204

dokładnie. ja wtedy daję jej jedzonko dla dzieci - gerbera, hipp czy coś takiego, czasem jeszcze mieszam to z ryżem - to tak w razie, gdyby miała podrażniony żołądek, bo to zawsze kwasy podchodzą... i nie przejmuję się tym. wydaje mi się, że te jedzonka dla niemowlaków są delikatne, a Mimi je uwielbia gdyby pies był przy tym apatyczny, miał temperaturę - wtedy trzeba reagować.
Jack204

a to wymiotowanie to chyba z głodu. jak mi się coś takiego przydarzy, to zazwyczaj daję tylko sam ryż, ewentualnie z tymi daniami dla niemowlaków (Gerberta itd), żeby jednak coś psiak zjadł. zwł. gdy wymioty są dlatego, ze coś zjadł co mu nie posłużyło, a boję się, że karma jest za ciężka na taki podrażniony żołądek. bo jakby miał jakąś niestrawność, dłuższe problemy - to lepiej przegłodzić.

to z mojej praktyki

a co do przestawienia, to raczej dobrze by było, bo niedobrą rzeczą jest łączenie karmy suchej z takim robionym jedzonkiem - już kilka razy spotkałam się z taką opinią.
ja robię tak, że rano i wieczorem (po pracy) dostają karmę (dzienną porcję podzieloną na 2), a jak wracam z pracy to dają mało - tak dla smaku (łyżkę powiedźmy) kurczaczka z ryżem i marchewką (albo coś takiego). tego gotowego jedzenia dostają za mało, zeby sie najeść porządnie, wiec jedzą karmę
Jack204

Nie pamiętam ile Twój pies ma, ale lepiej żeby dostawal mniej ale częściej, Redzia ostatnio też przez jakiś czas wymiotowała pianą, po zmianie godzin żywienia problemy się skończyły.

I broń Boże nie dokarmiaj psa kiełbasą chociaż nie wiem jak by prosił
Jack204

ale my tu o szczeniaku mówimy
akro

Post autor: akro » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Jula6606 a sprobuj suchą karmę polać wrzątkiem troche( i lekko przestudzona,tak zeby pies sie nie poparzyl). Moja Lola tez nie chce zbytnio suchej,ale nic innego jej nie daje. i wlasnie polewam i ona wtedy intensywanie pachnie i wtedy je.
akro

Post autor: akro » pn lis 14, 2016 6:59 pm

ale nie moczyc calkiem tylko lekko polac wrzatkiem,zeby zapach byl intensywany,nie robic papki z suchej karmy.
adm-tg
Site Admin

a czemu nie robic?

moja inaczej nie zje...
ODPOWIEDZ