Przygotowanie domu na przybycie szczeniaczka

Wszystko inne dotyczące naszych psów
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Wszyscy zawsze ściągają dywany,wykładziny bo piesek sika.To jest wielki błąd.Shih tzu tak jak i mops są jako jedyne pieski małych ras narażone na dysplazje stawów biodrowych,nie należy zciągać dywanów,one musza być żeby szczeniaką nie rozjeżdzały się łapki,taki szczeniak który dopiero nauczył się chodzić czuje sie jak na lodowisku.żeby zapobiegać dysplazi należy wnosić psa do ukończenia 1 roku po schodach,nie pozwalać mu skakać i ogólnie uważać.Co do sikania,to żeby nie zalał dywanów proponuje kojec do którego bedzie wsadzany na noc i pod nieobecność właściciela lub zamykanie go w łazience wyłożonej jakimś ręcznikiem.W ZADNYM WYPADKU NIE REZYGNOWAĆ Z DYWANÓW!!Shih tzu nie sa jeszcze objęte badaniami na dysplazje,wiec jeśli kupujemy psa po nie zbadanych rodzicach(żądko spotyka się z przebadanymi) to jest wieksze ryzyko bo możemy robic wszystko żeby nie dostał dysplazi a może mieć ją genetycznie.Jeśli o czymś zapomniałam do pisać.
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Nie słyszałam jeszcze żeby shih tzu miał dysplazje. Miałam szczeniaki i niemiałam rozłożonych dywanów( wszystki leżą cuchnące w piewnicy). A o wnoszeniu psa po schodach rozmawiałam właśnie wczoraj z weterynarzem i powiedział że powinno się wnosić psy o wydłużonej sylwetce w szczegulności jamniki i basety, jeśli chodzi o shih tzu nie jest to konieczne. Ja moich psów w życiu nie nosiłam po schodach a wszystkie są zdrowe i niemiały jeszcze żadnych problemów. Jeśli shih tzu było by naprawde rasą narażoną na dysplazje to związek kynologiczny kazał by je robić lub właściciele by zaczeli je robić, np. rasa mojego terriera nie ma wskazane robić badań przez związek, ale niektórzy hodowcy je robią, bo wiedzą że występuje w tej rasie. Ze szczeniakami to nigdy nie wiadomo kiedy nasika, musiał by siedzieć cały czas zamknięty. Psy zniszczyły mi już 4 duże dywany i teraz podłoga nadaje się do wymiany, nawet nie ma mowy żebym spycjalnie dla psów kupowała dywany, które po miesiącu trzeba będzie wyżucić.
adm-tg
Site Admin

To co napisałam powiedziało mi 4 wetów i kilka właścicieli shihtzków.
Olka

Dam Ci kilka cytatów na temat dysplazji wziętych z różnych stron internetowych:
"...Dotyczy najczęściej ras duży i olbrzymich."
"...Szczególnie dotyka szybko rosnące psy ras dużych."
"...Z powodu dysplazji stawów biodrowych wiele psów, szczególnie ras dużych i olbrzybich do których należy również Owczarek Kaukaski trafia do lecznic weterynaryjnych"
Nie znalazłam zdania napisanego przez wiarygodną osobe że psy ras małych są narażone na dysplazje i trzeba na nie w szczególności uważać, owszem zdarzają się przypadki dysplazji u ras małych ale nie jest to częste.
adm-tg
Site Admin

Postaram się znaleźć cytaty z róznych for gdzie pisze ze shih tzu i mopsy jako jedny z małych ras sa najabrdziej narażone na dysplazje.
adm-tg
Site Admin

Zaraz coś postaram się znaleźć.Sama się zdziwiłam jak to przeczytała,dlatego skonsultowałam się z weterynarzem,potwierdził wiec z następnym bo nie wieżyłam i tez potwierdził.
Olka

Nie wiedziałam o tym, ale skoro potwierdzili to weterynarze, to wierzę. Dobrze czasem wejść na forum można się ważnych rzeczy dowiedzieć, tak jak teraz ja.
adm-tg
Site Admin

"HD psa jest chorobą, która dotyczy szczególnie dużych, ciężkich ras, lecz również wsposób wzrastający średnich i małych(często shih tzu i mops)"
to jest cytat z tekstu autorstwa dr.med wet. Stefana Junga, tłumaczony z niemieckiego przez W. Ziemeckiego w konsultacji merytorycznej z dr hab. J. Siembiedą
zaraz znajde jeszcze jeden tylko ten tekst jest strasznie długi i on nie dotyczy shih tzu tylko jest tam wzminaka o narażeniu
Olka

Ja to rozumie tak że dysplazja jest częsta u ras dużych, ale występuje także coraz częściej( czyli na razie jeszcze dość rzadko) u ras małych w szczególności shih tzu i mops.
adm-tg
Site Admin

Mam ale z innego tekstu
"Dlaczego na dysplazję podatne są też niektóre małe rasy?

U małych ras dysplazja biodrowa występuje sporadycznie. Wyjątkiem są mopsy, buldożki francuskie, shih tzu. Z badań OFA wynika, że aż 62 proc. populacji mopsów jest obciążone dysplazją."

Rozmówczynią jest jest dr Renata Komsta – kierownik Pracowni Ultrasonografii w Katedrze i Klinice Chirurgii Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie.
Doktor Komsta jest jednym z nielicznych lekarzy weterynarii upoważnionych do odczytu zdjęć rentgenowskich u psów podejrzanych o dysplazję biodrową.
Olka

Jak wanti będzie miała szczeniaki to będę bardziej uważać, tylko nie wiem czy uda mi się dopilnować tego by nie chodziły po schodach bo żeby wyjść nadwór u mnie w domu trzeba zejść po schodach, małe szczeniaki i tak nie umią chodzić po schodach, ale starsze trzeba będzie pilnować tylko mam problem bo mój terrier sam otwiera drzwi i reszta leci za nim, moge zamykać na klucz ale nie wszyscy domownicy o tym pamiętają. Tylko najgorzej jak urodzi się 6 szczeniaków wtedy trzeba będzie się nalatać.
Dziękuje, że o tym opowiedziałaś może dzięki temu moje psy unikną tej okropnej choroby.

P.S.
Mam już pomysł na terriera założe okrągłą klamke takiej już nie otworzy.
adm-tg
Site Admin

Prez pierwsze dni jak bedzie odizolowywany to rozkładaj gazety potem po drzwiami.Jak juz bedzie mógł już wyjść gazete dawaj coraz bliżej drzwi wyjściowych.
adm-tg
Site Admin

To porsze się zarejestrować. 8 letnie dziecko nei podoła zabiegom pielęgnacji(mam siostre w tym wieku i wiem ze nie dałaby rady).Ale zawsze można pieska obciąc. chyba że jej pani będzie pomagac,ale sama nie da sobie rady.
adm-tg
Site Admin

Wystarczy że pani co 2-3 dzień przeczesze psa a co 6 miesięcy obciąć to będzie dobrze.
adm-tg
Site Admin

A ja mam pytanie ale tak z całkiem innej bajki.Co myśłicie o pampersach? Są dla psów ale strasznie drogie a ja mogłabym kupić zwykłe i zrobić dzióre na ogon. Tak żeby szczeniak chodził w tym jak mnie nie ma w domu i w nocy.żeby go w kojcu nie zamykać.
ODPOWIEDZ