nie bardzo wiedziałam, gdzie to napisać, bo nie wydaje mi się ten temat godny zakładania osobnego wątku, ale też nie wiedziałam, gdzie mogłabym to dopisać.
spotkaliście się kiedyś ze stwierdzeniem, że "jak się obetnie shih tzu grzywkę to oślepnie"? ja dziś usłyszałam podobną rewelację i nie mam kompletnie pojęcia skąd mógł się wziąć taki pogląd, a zakładam, że do prawdy ma daleko. czy ma ktoś może pomysł skąd ludzie biorą takie pomysły? :p zaintrygowało mnie to muszę przyznać. może ma to związek z jakąś infekcją oczu?
obcinanie grzywki a ślepota (?!)
To raczej jakaś głupota;)
Wiem że np. jak pies ma grzywkę opadająco na oczy i nagle się mu ją usunie to może się dziwnie zachowywać ale to ma związek z większym dostępem światła do oczu i psiak się do tego przyzwyczaja z czasem .
Ale u shih to bez sensu przecież nawet jak mają grzywę to się ją związuje bo inaczej wszystkie te włosy by właziły do oczu i dopiero mogła by się zrobić infekcja.
Wiem że np. jak pies ma grzywkę opadająco na oczy i nagle się mu ją usunie to może się dziwnie zachowywać ale to ma związek z większym dostępem światła do oczu i psiak się do tego przyzwyczaja z czasem .
Ale u shih to bez sensu przecież nawet jak mają grzywę to się ją związuje bo inaczej wszystkie te włosy by właziły do oczu i dopiero mogła by się zrobić infekcja.