Kastracja/Sterylizacja

Wszystko inne dotyczące naszych psów
graczyk77

Post autor: graczyk77 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

co do kastracji mam mieszane uczucia , zraziłam się kiedy rok temu przeprowadzono ja u mojego boksera a zaraz po niej nie trzymał moczu i było tragicznie...
Kiche

Post autor: Kiche » pn lis 14, 2016 6:59 pm

może była źle przeprowadzona

ja znam wiele psów, które po kastracji żyją tak,jak wcześniej, tylko nie interesują się już cieczkami

w wypadku,gdy Aslan będzie miał złe wyniki prześwietlenia w kierunku dysplazji, również zostanie wykastrowany
graczyk77

tzn jeśli jest taka potrzeba owszem powinno się robić wszystko żeby uniknąć tego typu chorób ale bez powodu bym tego nie robiła i nie dlatego że to "utrata męskości"
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Dysplazja ma rózne podłożą ale o powiązaniu z kastracja nie słyszałam
czarnulka

Post autor: czarnulka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Czasem skutkiem ubocznym sterylizacji jest nietrzymanie moczu.
W przypadku małych psów bywa to kilka kropelek ale w przypadku dużych może być już uciążliwe.

Zalety kastracji/sterylizacji:
-Ochrona suczki przed ropomaciczem.
-Ochrona przed nowotworami narządów rodnych u suk.
-Ochrona przed nowotworem gruczołu mlekowego u suk.
-Zapobieganie ciążom urojonym u suk.
-Wysterylizowana samica staje się stabilniejsza psychicznie.
-Kastracja samca zapobiega nowotworom układu płciowego, przepuklinom, schorzeniom prostaty.
-Wykastrowany samiec staje się mniej pobudliwy, nie wdaje się w bójki o sukę z innymi samcami, nie ma skłonności do włóczęgostwa, ma mniej dominujący charakter.
-Kastracja i sterylizacja zapobiega przypadkowym ciążom, a co za tym idzie niekontrolowanemu przyrostowi naturalnemu psów

Wady kastracji/sterylizacji:
-Nieodwracalność zabiegu.
-Ryzyko związane z narkozą.
-Wykastrowane psy (samce i samice) mogą mieć skłonność do nadwagi.
-U wysterylizowanych suk może nastąpić powikłanie w postaci nietrzymania moczu.
graczyk77

mój bokser miał przerost prostaty ... a po kastracji musiał być na lekach żeby nie suiusiać pod siebie. nie wnikam czym było to powodem bo go już nie ma aaa jeśli chodzi o kastracje ostatnio dobrze widziałam jak się ja przeprowadza
aniagrzesiek2

Post autor: aniagrzesiek2 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Ale co z tą narkozą??
Bardzo się jej boję bo słyszałam że psy z krótkim pyszczkiem źle ją przechodzą dopytam się jeszcze weta we wtorek, ale wiem że część z Was sterlizowała/kastrowała swoje psiaki więc macie doświadczenie
Jack204

Post autor: Jack204 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

a właśnie podobno lepiej jeszcze przed cieczką - spotkałam się z taką opinią hodowców. Chyba na stronie www.sterylizacja.pl jest więcej na ten temat - nie wiem, czy dobrze zapamiętałam adres www.

Ja swoje wysterylizuję, choć boję się tego zabiegu i z pewnością znajdę najlepsze miejsce, gdzie można coś takiego zrobić, nie oddam do zwykłego weta, myślałam o klinice na sggw - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
Bardziej od zabiegu boję się ropomacicza, ciąż urojonych i innych komplikacji....
aniagrzesiek2

ja słyszałam ( od weta) że sterlizacja przed 1 cieczką jest nie zdrowa bo suczka się jeszcze wtedy rozwija i mówił że ten zabieg powoduje zanik ( lub znaczne zmniejszenie) wydzielanie niektórych hormonów które są potrzebne suczce do prawidłowego rozwoju.
Najlepiej jest sterlizować po 1 cieczce jednak ja się nie mogłam zdecydować i dlatego chce ją teraz wysterlizować
tyle że strasznie boję się narkozy
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Mojemu po narkozie nic nie było, jest 3 tygodnie po zabiegu i wszystko jest w porządku Przed zabiegiem miał ekg i badanie krwi, wyniki były w porządku, jak ktoś się boi narkozy to radzę zrobić, przy dobrych wynikach i dobrym wecie ryzyko jest minimalne

Ja mam w planach sterylke gretki, tylko narazie z finansami marnie...
aniagrzesiek2

u nas są na szczęście dofinansowania więc takie zabiegi nie są drogie
Dziękuję za doradzenie tych badań na pewno je wykonam przed zabiegiem
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

najmniej niebezpieczna ale tez nie najtansza jest narkoza wziewna . Ale i taka zwykła ,kiedy jak Basia mowi wyniki są dobre a lekszr dobrze dostosuje ilość do wagi psa , to nie ma obaw .
Jack204

Sterylizacje się przeprowadza minimum 3 miesiące po pierwszej cieczce, każdy weterynarz Ci to powie
aniagrzesiek2

zapytam czy jest u nas możliwość takiej narkozy
Jack204

zapytam czy jest u nas możliwość takiej narkozy
ODPOWIEDZ