Sygnały uspokajające - calming signals

Szkolenie i tresura
Jack204

Post autor: Jack204 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Psi bahawior to mój konik i od dłuższego już czasu dużo czytam na ten temat i obserwuje psiaki, co by się jak najlepiej z nimi komunikować i nie popełniać banalnych błędów, które często są popełniane i wynikają z niewiedzy właścicieli psiaków - to tak tytułem wstępu. Niedawno odkryłam te całe sygnały uspokajające u psiaków. Przyznam szczerze, że to banał, a jakoś nigdy specjalnie nie zgłębiłam tego tematu. Teraz jestem zachwycona obserwacjami i nagle zdałam sobie sprawę, jak niektóre zachowania, typu ziewanie czy oblizywanie nosa, źle interpretowałam.

Wszystko zaczęło się od książki Sygnały uspokajające Turid Rugaas - mała książeczka, a treściwa
link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=Lj7BWxC6iVs

oraz inny fajny filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=MgnLgHFRJu4

nie znalazłam nic w języku polskim, ale może coś na jutubie będzie

Generalnie zdałam sobie sprawę, że nie raz jak głaszczę Fanę czy Mimi po głowie, one się oblizują - to jest właśnie sygnał uspokajający. Albo jak biorę na ręce to ziewa. Albo po spotkaniu z innym psiakiem pies odchodzi i się otrzepuje - to wszystko są bardzo ważne sygnały uspokajające, które psy wysyłają do siebie.
Ponieważ Mimi lubi udawać groźnego psa i sobie poszczekać, np. jak odbywamy wieczorny spacer i ona za bardzo nie widzi, kto idzie po drugiej stronie ulicy i jazgocze groźnie tak na wszelki wypadek, wiem, prze przekomarzanie się z nią i słowne uspokajanie niewiele daje (lepiej ją przywołać i zająć inną komendą), zaczęłam odwracać jej uwagę i ziewać - powiem szczerze, że sama się z tego śmieję, bo ona zazwyczaj wtedy przestaje szczekać i interesować się tym obiektem wogóle oblizuję się jak moje psy się oblizują i tak sobie gadamy nie zwracałam uwagę na te zachowania, dopiero po tej książce oczy mi się otworzyły i widzę, jak często psy komunikują mi pewne rzeczy ziewając albo oblizując się - wcześniej zupełnie to ignorowałam

Polecam wszystkim i miłej lektury oraz oglądania
iwona_k1

Post autor: iwona_k1 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Dziękuję za filmiki - super bo też ostatnio się zastanawiałam że jak Nelly głaszcze to ziewa Zaraz biorę się do oglądania. I z tym szczekaniem to też - Nelly szczeka, ale gdy ktoś idzie po schodach lub widzi w judaszu że swiatło na klatce czasem się wkurzam bo robi to o 23
Jack204

Post autor: Jack204 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

ja jak głaszczę, to się oblizują a jak ja się tak liżę naśladują psa, to Mimi jest zdziwiona ale się uspokaja, a Fana często podbiega do mnie i liże mnie po twarzy
ODPOWIEDZ