Czesanie

Jak dbamy o nasze psy
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

A mnie jeszcze taka dygresja naszła.

Będę mówić o wiedzy ogólnej, Ewa mówisz, że jesteś laikiem, ale tak na prawdę opierasz się na wiedzy i doświadczeniu hodowcy, dlatego nie można Ci zarzucić, że nie masz wiedzy- bo nie masz doświadczenia, jakby ktoś tak powiedział to tak jakby przekreślił wiedzę i doświadczenie osoby od której posiadasz wiedzę. Doświadczenie jest zależne od wiedzy, ale można "pójść na skróty" i nabyć wiedzę od doświadczonych. Czasami jest tak, że ktoś ma doświadczenie, a nie umie z tego wyciągać wniosków i wtedy jego wiedza jest mała. Jest jeszcze jedna kwestia, że raz nabyta wiedza nie sprawdza się zawsze, bo m.in. każdy pies potrzebuje indywidualnego podejścia, na rynku pojawiają się nowe produkty do pielęgnacji, to jest już wiedza szczegółowa, którą można oprzeć tylko na własnym doświadczeniu.

nie na temat i masło maślane- ups
momijimanju

Post autor: momijimanju » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Można też samemu się uczyć, ale wtedy chyba bez sensu mieć długowłosego shih, bo łatwo włos popsuć z tego co piszecie

Z drugiej strony dla mnie forum (każde forum) to raczej forma dzielenia się wiedzą niż tylko miejsce do wstawiania zdjęć psa/dzieci/samochodu (wybierz poprawne )
momijimanju

Walka z pierwszymi kołtunami wygrana :hurra: liczę na to, że więcej ich nie będzie
alfik87

Post autor: alfik87 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Gratuluję
Hahaha to lepiej przygotuj się na to że będą a najwyżej będziesz mile zaskoczona
momijimanju

Dorotka, wiem że będą, ale chwilowo sobie humor poprawiam
mateusz89harta

Post autor: mateusz89harta » pn lis 14, 2016 6:59 pm

skróty skrótami,dziwne dla mnie by było gdyby hodowca swojemu psu nie chciał jakoś pomóc. Druga rzecz jak sie pomaga a własciciel psa sie nie słucha,to szkoda języka strzepic. za znawce sie nie uwazam,a z kazdego doswiadczenia staram sie wnioski wyciągać. raz sobie pozwoliłam na wariacje z lanolina na "stópkach" Karata a potem sie w głowe pukałam,że mnie na głu[poty wzięło. zreszta jak mnie ktos pytał czy używam takich kosmetyków to mówię,że nie. zaskoczyła mnie Marta z lanolina,bo od razu skojarzyłam wiek Rysia z moim Jokim.....nie bardzo mogac "złapac" po co takiemu maluchowi lanolina. wiec sie "zdziwiłam" . Wiec powodu do obrazania sie nie widze. tym bardziej,ze starałam sie zawsze pomóc na tyle ile to mozliwe . no i zawsze mi miło poczytać jak inni sobie z włochami naszych futrzaków radza, bo wiadomosci nigdy za wiele,a jak człowiek sie nie uczy to sie cofa.
Dziekuje Panu Bogu i hodowcy za takie psy co sie nie filcuja i nie musze kombinowac jak koń pod góre a jedynie ucze sie cierpliwościu przy rozplatywaniu ewentualnych kołtunków
Pozdrawiam wszystkich i przepraszam za takie długie przynudzanie
momijimanju

Siamensis, ale że niby ja się obraziłam? No co Ty?

Bogu dziękuję, że tak dużo mi chciałaś pomóc :padam:

Pomysł z lanoliną wziął się od hodowcy, ale mnie przekonałyście, że to głupota
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Lanolina ponoć niektórym psom służy, ja osobiście jestem przeciwnikiem stosowania zbyt "mocnych kosmetyków" . Owszem pomaga utrzymać włos bez kołtunów ale stosowana regularnie na całe włosy i nie spłukiwana czyli tak jak większość kosmetyków stosowanych między wystawami Moim zdaniem jest za ciężka. i za bardzo klejąca ( jak na włos taki który mają moje psy , czyli z dużą ilością podszerstka)
martasi a próbowałaś matless magic? ;p
momijimanju

Na razie nic nie próbowałam oprócz 1 łyżeczki lanoliny na pół litra wody i 2 łyżki odżywki przy ostatnim myciu. Poza tym i tak normalnie spłukałam jak zwykle po myciu i odżywce. W sumie nie widać, żeby Rysiek był po tym tłusty, ale nie będę już więcej stosować.

Zobaczę czy mu się będą jeszcze robić kołtuny i jakie. Może po prostu mu tego miejsca nie dopatrzyłam?

Generalnie chyba trochę histeryzuję i staram się zbierać wiedzę na później, żeby nie obudzić się z "ręką w nocniku" jeśli chodzi o Ryśkową pielęgnację.
mateusz89harta

Post autor: mateusz89harta » pn lis 14, 2016 6:59 pm

wcale tak duzo nie pomogłam super sobie radzisz i nie ma co do tego wątpliwości,zaden kosmetyk nie pomoże jak nie będzie opieki na co dzień. Spróbuj Matllasa to naprawde baaardzo przydatny kosmetyk ja go uwielbiam
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

akro

Post autor: akro » pn lis 14, 2016 6:59 pm

co do Matlassa to ja tez moge polecić, ale niezbyt się sprawdza jeśli pies jest,że tak powiem z miasta. Taki, który chodzi na spacery po chodnikach itp, bo to mocno zbiera kurz i trzeba dosyć często kąpać,zeby efekt nie był odwrotny od zamierzonego.
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Nati to całkiem inny włos Szczotki KW możesz spróbować też są rewelacyjne jak za tą cenę.;p

martasi spróbuj matlasa , w okresie wymiany jest niezastąpiony. Tylko nigdy go nie spłukuj
Piorun

Post autor: Piorun » pn lis 14, 2016 6:59 pm

czy to jakiś podtekst
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Ja też używam matlassa pod papiloty i bardzo sobie chwalę
ODPOWIEDZ