Zabiegi kosmetyczne

Jak dbamy o nasze psy
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Wszystkie drobne zabiegi kosmetyczne wykonujemy co ok.2 tygodnie.

Uszy
Zdrowe ucho to ucho czyste i pachnące!
Shih-tzu z długimi, opadającymi uszami, wymagają specjalnej pielęgnacji.
Woskowina i brud powinny być regularnie usuwane za pomocą bawełnianych wacików nasączonych w specjalnych preparatach do czyszczenia uszu.Należy również usuwać włosy wyrastające z kanału słuchowego przez co ucho będzie lepiej wentylowane. Włosy te są martwe i wyrywanie ich nie sprawia psu bólu. Wyrywamy je palcami za pomocą gumowej rękawicy lub kleszczami.
Regularne czyszczenie uszu i wyrywanie włosów z kanału słuchowego zapobiega rozwojowi bakterii prowadzących do zapalenia ucha.
Takie zapalenie jest dla psa bolesne i przewlekłe a dla właścicieli czasochłonne a niejednokrotnie kosztowne!
Do tych czynności przyzwyczajamy psiaka już wieku szczenięcym.

Pazurki
Po czym poznać, że pazur jest zbyt długi:
-końce pazurów dotykają ziemi, gdy pies stoi
-przy chodzeniu po chodniku, czy innej twardej powierzchni słychać stukot psich pazurków.
Należy przyciąć pazur tak, aby nie uszkodzić naczyń krwionośnych, które biegną wewnątrz każdego pazura. Uszkodzenie rdzenia powoduje ogromny ból i obfite krwawienie. Dlatego zanim przystąpi się do obcinania pazurków należy przygotować sobie jakąś zasypkę tamującą krwawienie lub watę. Najłatwiej zabieg ten wykonuje się u psów, które posiadają jasne pazurki, gdyż łatwo można dostrzec czerwonawo - różowy rdzeń. U psów czarno pigmentowanych jest to bardzo trudne, a czasem wręcz niemożliwe. W tym przypadku można pazurki wystawić pod światło i próbować odnaleźć w ten sposób rdzeń. Pazurki obcinamy przy pomocy gilotynki lub obcinaczki (nie używamy nożyczek czy cążków dla ludzi). Robimy to po kawałeczku. Lepiej jest obciąć mniej niż za dużo, gdyż wtedy jest łatwiej uszkodzić rdzeń. Należy jeszcze dodać, że w nie obcinanych przez długi czas pazurkach, rdzeń wydłuża się. Przy ich przycinaniu trzeba na to zwrócić uwagę. Regularne obcinanie pazurów niweluje ten problem. Jednakże musimy pamiętać, że są wyjątki od tej reguły. Każdy pies jest inny i ma inne cechy osobnicze.

Łapki
Włosy które rosną od wewnętrznej strony łapki musimy regularnie przycinać, aby zapobiec ślizganiu się i powstaniu filców.

Włosy na pupce i narządach płciowych
Regularnie przycinamy włosy wokół odbytu i narządów płciowych!

Nasada ogona
U psów wystawowych obcinamy również 1 cm wokół nasady ogona

Włoski pod nosem
Nie jest to obowiązkowy zabieg. Włoski te obcinamy za pomocą maszynki jednorazowej do golenia, lub maszynki elektrycznej.

Oczy
Oczy przemywamy regularnie specjalnym preparatem.
Gdy występuje nadmiernie łzawienie polecamy zastosować krople świetlik, do kupienia w aptece, jeśli jednak problem z łzawieniem jest długotrwały, wydzielina ma nie przyjemy zapach lub/i żółty kolor należy skontaktować się z weterynarzem, aby ustalić przyczynę problemu.
natka1641

Post autor: natka1641 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

uszka-mój wet radzi,aby tez u psów takich jak shih tzu czy jamniki-jak pies leży,śpi,odpoczywa to uszka zawijac mu na głowę-niech wietrza się.
mam pytanie-jakie polecacie dobre nozyczki do obcinania włosków na łapkach/opuszkach?moze jakies zdjęcie-chciałabym kupic takie bardziej profesjonalne.
Piorun

Post autor: Piorun » pn lis 14, 2016 6:59 pm

najlepsze nozyczki to te zakonczone jak dla niemowlat,na okrągło
mateusz89harta

Post autor: mateusz89harta » pn lis 14, 2016 6:59 pm

chyba,że mamy wprawę w obcinaniu dzieciaczkom włosów.... ja tnę fryzjerskimi
momijimanju

Post autor: momijimanju » pn lis 14, 2016 6:59 pm

W klasie szczeniąt też?
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

W klasie szczeniąt też?
momijimanju

Senida, uff

Od młodzieży, czy dopiero w pośredniej warto?
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Nie da się powiedzieć od kiedy Są psy które w klasie szczeniąt włos mają do ziemi, a są i takie co w pośredniej im sporo brakuje Sama musisz zdecydować kiedy to potrzebne Co zresztą widać
Ja robiłam to już w klasie szczeniąt ;p ale on miał tyle włosa w szczeniakach że ledwo mu było "ogon widać"
momijimanju

No dobrze, to po co się to robi? Jaki jest cel?
momijimanju

Rozumiem, że pupę i brzuch wokoło narządów płciowych można strzyc maszynką?

I co z tymi włosami pod nosem? Babeczka z salonu mi powiedziała, że takiemu maluchowi to bez sensu, bo to się robi tylko po to, żeby optycznie skrócić pyszczek.

I ona chce włosy w uszach strzyc. Niech spada, nie? Przecież sama wyrywam.
Piorun

Marta ale nie obcinaj mu na zero wokoł narządow;) zeby Ci nie jezdzil brzuchem po ziemi.. bo jednak jak wlos odrasta to trochę swędzi

ale owszem na kilka mm możesz przyciać maszynką ale ja robie to nożyczkami:)
momijimanju

Magda, ale to nie ja będę ciąć tylko groomerka, więc wolę się dopytać zanim mi coś głupiego psu zrobi
Piorun

My mamy niemile doswiadczenia z psimi fryzjerkami:D

napewno nie pozwol jej ciać na zero;) lepiej niech to przytnie nożyczkami:)
momijimanju

Już jej zabroniłam włosy w uszach wycinać. To teraz jej zabronię na łyso golić Mam tylko nadzieję, że się posłucha...
Piorun

No chyba go nie zostawisz samego;)

lecimy na spacer;)
ODPOWIEDZ