Chip

Wszystko inne dotyczące naszych psów
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Mało który tatuaż z wiekiem jest czytelny (np. tak jakby tego chciała obsluga lotniska) Jesli jedziemy z psem za granice to chyba lepiej zaczipować po co potem sie stresu niepotrzebnie najeść. Ale jeśli siedzimy w Polsce to nie ma sensu moim zdaniem bo na Polskie realnia czip nic nie da..(w przypadku zgubienia psa) nie mamy jako takich baz danych.. rozpopularyzowanych czytników.. etc.
Krzyhu55

Post autor: Krzyhu55 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Kochani,czy słyszeliście coś o tym ze chip jest szkodliwy dla psów?
Sasiadka twierdzi ,ze jej psisko zachorowalo po kilku tygodniach od wszczepienia chipa własnie?
pozdrawiam
graczyk77

Post autor: graczyk77 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

hmmm osobiście o żadnym przypadku nie słyszałam a wręcz przeciwnie parę ludzi chwaliło chipy
iwona_k1

Post autor: iwona_k1 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Przepraszam, że odświeżam, ale mam kilka pytań...
Dzisiaj jak ja byłam w szkole to mama pojechała z Nelly do weterynarza (wczoraj znalazłam kleszcza i kompletnie nie wiedziałam co zrobić, rodzina też nie i miałam jechać z nią po szkole) i dostała chipa. Byłam (i jestem ;p ) bardzo ciekawa dlaczego, bo przecież ma tatuaż... Mama mówiła, że dostała go za darmo. Dostałam taki "papierek" z danymi właściciela i psa. W książeczce zdrowia wet przykleił taką listę z naklejkami z kodami kreskowymi (4 naklejki). I mam pytanie: jedną naklejkę wet przykleił w książeczce a jedną na tym dokumencie. Czy może powinnam jedną wkleić do rodowodu ? Widziałam, że w niektórych rodowodach są. I jeszcze jedno: szukałam w tej bazie (bo do tej należy chip) Safe Animal nr chipu, ale nie ma. Czy może mam zarejestrować ? Nie wiem, czy zrobi to wet bo mama mi psa podała z samochodu i tą różową obrączkę, ledwo co zdążyłam zapytać...
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Widocznie wasze miasto prowadzi taką akcje czipowania psów. Do baz danych numer trzeba samemu wprowadzać. Do rodowodu można przykleić, ale po co, ja swoim nie kleiłam. Jedną naklejkę zostaw, bo jakbyś musiała paszport wyrobić to trzeba przykleić.
iwona_k1

Post autor: iwona_k1 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Aha, dziękuję Senida za odpowiedź
To zaraz dodam ją do bazy i naklejkę do rodowodu na wszelki wypadek wkleję
ODPOWIEDZ