Ile ważą i mierzą wasze shihtzaki?
ja też tak mam Yoko, jak ty Mimi nie jest gruba, ale przez ten puch wydaje się dużo większa, dopiero w kąpieli widać, że ma dobre proporcje i wcale nie czuć nigdzie, zeby była otłuszczona. Ona uwielbia jeść, ale my codziennie chodzimy w sumie około 1,5 - 2 godzin na spacery, więc naprawdę dużo się rusza. I faktycznie jest lansowany stereotyp małego pieska i teraz jak mam szczeniaczka, to praktycznie wszyscy się pytają, czy bedzie taki mały i czy dużo urośnie - paranoja, kurczaka na obiad kupuję około 2 kg, a ludzie chcą, żeby psiak tyle ważył....
I Aga, masz rację, to jest fajne w shih że wyglądają jak małe niedźwiadki, z długimi falującymi włosami - nie są za małe, nie boję się, że je zdepczę, takie w sam raz
I Aga, masz rację, to jest fajne w shih że wyglądają jak małe niedźwiadki, z długimi falującymi włosami - nie są za małe, nie boję się, że je zdepczę, takie w sam raz
tak, pytanie czy urośnie jest na porządku dziennym - jakieś paranoiczne dążenie to posiadania psa wielkości świnki morskiej...
a teraz jak chodzę ze szczeniaczkiem to jest co chwilę sonda: ja wolę ,mniejszego, a ja większego, a mi się ten bardziej podoba, a mi ten drugi... denerwujące to.
ważyłam moje nicponie
Mimi (1 rok 5 miesięcy) - 6,8 kg
Fana (4 miesiące) - 2,7 kg
a teraz jak chodzę ze szczeniaczkiem to jest co chwilę sonda: ja wolę ,mniejszego, a ja większego, a mi się ten bardziej podoba, a mi ten drugi... denerwujące to.
ważyłam moje nicponie
Mimi (1 rok 5 miesięcy) - 6,8 kg
Fana (4 miesiące) - 2,7 kg
to sporo, ale tak naprawdę ważniejsze są proporcje.
jeśli pies ma metryczkę, to zapytaj hodowcy - on wie, jakie jego psy są, a jeśli bez rodowodu to niestety ciężko stwierdzić jacy byli rodzice, dlatego wcześniej wstawiłam rysunek z proporcjami - zobacz sobie, czy psiak nie jest za grubiutki bo bernardyn to znacznie większy kaliber niż shih tzu
jeśli pies ma metryczkę, to zapytaj hodowcy - on wie, jakie jego psy są, a jeśli bez rodowodu to niestety ciężko stwierdzić jacy byli rodzice, dlatego wcześniej wstawiłam rysunek z proporcjami - zobacz sobie, czy psiak nie jest za grubiutki bo bernardyn to znacznie większy kaliber niż shih tzu
kurczaki, to Redzia niedługo dogoni Suzi ale swoją drogą moja Fana jest starsza i z kilogram mniejsza, a tuczę ją ostatnio na potęgę, żeby mi taka mała nie została dobrze, że ma długie włoski to się wydaje tylko trochę mniejsza od Mimi, a ostatnio od tego biegania i jedzenia to już zaczyna takiego ciałka nabierać
-
Morgan tez zawsze duzo ważył , ale na pewno nie z tego powodu że był tłusty ;P. Mieśnie u "wybieganego" shih tzu też robią swoja wage , kiedyś ważył nawet do 9 kg , teraz waga spadła i ciutke ponad 8 waży i być moze nie wiele wiecej ale takze włos swoje dodatki gramow tez daje . Jesli jest go duzo i duzo podszerstka to rowniez swoje wazyc musi. Na dodatek gruba kość i odpowiedni wzrost nie moga byc porownywane z chuderlakiem , czy ostatnio coraz czesciej pojawiajacymi sie "miniaturkami" ... Byle tłuszczem nie był obosniety i jakPapryczka wspomniała są zachowane proporcje to nie ma sie czym martwic . byle zdrowe były i zachowały wzorzec - to jest najważniejsze ,( choc ten wzorzec jest dość rozbieżny ;P)