Chore oczko

choroby, profilaktyka
Hefe

Post autor: Hefe » pn lis 14, 2016 6:59 pm

wiesz mam propozycje aby twoj wet..zrobil mu ekg i sprawdzil czy mozna skoro juz mial tyle razy narkoze ,to jeszcze zalezy od tego w jakim odstepie czasu..bo zdajesz sobie zapewne sprawe z tego ze wszyskie rasy krotko nose sa bardzo wrazliwe na narkoze...chyba ze ktos poradzi ci inaczej niz ja,bo moze jestem w bledzie...
Hefe

Post autor: Hefe » pn lis 14, 2016 6:59 pm

wiesz dla mnie osoiscie najlepszymi wetami od oczu jest bardzo slawny KIELBOWICZ,,,lub SIECZKO ,,,oni pracuja na naszej klinice we WROCLAWIU,,,mysle ze powinnas skonsultowac sie z nimi bo oczy to wlasnie ich dziedzina
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Jesli mamy dobrego lekarza to wcale nie trzeba szukac tych "sławnych" bo i oni czasem "wpadki" miewaja . Czasem biora zbyt rutynowo problem i nic z leczenia nie wychodzi albo wrecz stwarza sie niemal tragedia .... mojej przyjaciołki mopsice niestety nie wyleczył . Diagnoza byla STRASZNA - a wystarczylo przylozyc sie do leczenia i wszystko mineło , sunie wyleczyla pani dr ktora na codzien leczy Jej psiaki i wcale nie trzeba bylo przeprowadzac kilku operacji ktore niemalze nie uniknione byly w opinii sław . Ja osobiscie nie znam tego Pana , znam tylko ten konkretny przypadek .Morgan tez uszkodził sobie rogowke wlazac pod krzaczek , powstał niemalze natychmiastowo wrzod na oku i rowniez wyleczyłam go pod dyktando "normalnego" weta .. Slad na oku nie został nawet choc leczenie takie jest długotrwałe ( ponad 2 miesiace ) i nie zawsze skuteczne w pełni . Nam sie jednak udało !
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Wanti ma teraz grudkowe zapalenie trzeciej powieki(chyba dobrze powiedziałam....). Wyczyścili jej to, dostała krople i za 2tyg. prawdopodobnie trzeba będzie powtórzyć.
Ale to jeszcze nie koniec :zalamany: W prawym oku ma dziurkę po ukłuciu(podejżewam iglaste drzewa, ew. kot sąsiadki), oko zrobiło się mętne i jak się nie polepszy może nawet stracić wzrok w tym oku :zalamany: ...
***Hera***

Post autor: ***Hera*** » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Biedna:( trzymam kciuku żeby było wszystko ok z Wanti.
_mika_

Post autor: _mika_ » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Jest we Wrocławiu, w Warszawie, w Lublinie i gdzieś jeszcze, ale nie na północy...
"Jak kupiłam piesia to nie przyglądałam mu się za bardzo bo był tak fajniutki, że nie szukałam w nim jakiś objawów choroby tylko wzięłam go pod pachę i do domu"
A powinnaś była... Tym bardziej, że pies chyba z dobrych warunków nie wyszedł
Brazowa

Post autor: Brazowa » pn lis 14, 2016 6:59 pm

poszukałam w necie i znalazłam coś w Gdańsku (tam okulistyka zajmuje sie dr. Marcin Pikiel), ich stronka
A tutaj lista okulistów z Warszawy, Lublina i Wrocławia

(podobno bardzo dobry jest wet Jacek Garncarz z Warszawy)
tlkjenisej

Post autor: tlkjenisej » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Czy mozliwe jest aby wydzielina z oka psa smeirdziala? Bo moj pies ostatnio jakos tak przy mordce smierdzi i najpierw myslalam ze to z pyska ale jak ja wachalam to jest wyzej i wychodzi na to ze z oczek...co to moze byc?
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Jak oczko jest chore to możliwe, że wydzielina będzie śmierdziała...może przejdź się do weta niech zobaczy oczka, jak Cię to niepokoi
tlkjenisej

w sumie to zadna taka wydzielina - w kazdym razie bezbarwna...no chyba ze smierdzi tak same z siebie...nie wiem poczekam troszke i jak nie przejdzie to wybiore sie do weta. w sumie zadnych zmian w oczkach nie widze, ale ten nieprzyjemny zapach sklonil mnie do myslenia...no poczekam ze dwa dni i zobacze jeszcze:)
Fudo

Magdalenka , to moze byc cos od grzybicy . Kiedy wydzielina spływa z ocZka a nie czyszczone jest to miejsce to moze tam powstac grzyb .Przemyj chocby Borasolem , wysusz i uwazaj zeby znow nie powstał morky zaciek . Tam jest takie wgłebienie pod oczkiem i nie dochodzi powietrze wiec przy wilgoci łatwo o jakies takie paskudztwa . Staraj sie wysuszac włoski pod oczkiem nawet chocby kawałeczkiem papierowego recznika i przemywaj wkoło tym płynem potem osusz włoski . Powinien brzydki zapach ustąpic .
tlkjenisej

renia dziekuje! - to chyba najwlasciwsze wyjasnienie tej sytuacji. biore sie ostro za te zacieki!
Fudo

fajnie , zastosuj jeszcze te kropelki o ktorych mowiłam -LACRIMAL - sztuczne łzy -( w aptece bez recepty ) i nawilzaj nimi oczko , wystarczy po jednej kropelce , wtedy nie tworzy sie ta ropna wydzielina powstała na zabrudzonym oczku ktorego własne łzy nie są w stanie oczyscić . Stad wtedy sa te tzw "śpiochy" ktore nie spływaja a zatrzymuja sie pod oczkiem i tworza to mokre , smierdzace miejsce .
Te krople LACRIMAL nie sa szkodliwe, ( kosztuja naprawde pare złotych )nie jest to zaden lek w przeciwienstwie do np. sulfacetamidu czy innych ziołowych typy świetlik itp. One tylko wspomagaja nawilzenie i tym samym oczyszczanie oczka , stosuje sie je przy uzywaniu soczewek .
mam nadzieje ze bedzie poprawa
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Ja tez mama starszne problemy z oczkami Dzeka,starsznie smierdża i to jzu długo ale nie myslałam ze to oczy a jak tu czytam to identycznie...tylko ze on ma jeszcze problemy i co chwile na antybiotykach bo ma czerwone i ropieją...
Fudo

Natula , nic nie stoi na przeszkodzie by dzekusiowi sprobowac wspomagac oczyszczanie oczka tym Lacrimal-em ... moze te stany zapalne to własnie brak naturalnej ochrony łez w odpowedniej ilosci . Moze własnie zabrudzone ne czyszczone jest przyczyna infekcji ? Antybiotyki czasem sa zbedne , warto sprobować , a nuż pomoze i uchroni przed kolejnymi zwykłe oczyszczanie gałki ocznej kropelkami Lacrimal i tego co wkoło płynem Borasol pamietajac o wysuszeniu włoskow .
ODPOWIEDZ