Wymioty

choroby, profilaktyka
szary_hasior

Post autor: szary_hasior » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Bardzo się cieszę że Mimi już lepiej się czuje!!! życzę psince dużo zdrówka!!!!
***Hera***

Post autor: ***Hera*** » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Mimi bardzo fajnie ze mała czuje sie juz lepiej dobrze ze zadzwoniłas do weta:)
aniagrzesiek2

Post autor: aniagrzesiek2 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

ja też się ciesze że zadzwoniłam bo mała dalej pewnie by się męczyła

na tygodniu mam jechać na kontrole
Brazowa

Post autor: Brazowa » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Shila dzisiaj też zaczęła wymiotować ok 16 (moja mama mówi że 30 min po karmieniu- mnie nie było). Później zaczęła sie biegunka :zalamany:
Pomyślałabym że to od zmiany karmy (bo zmieniłam z puriny na eukanube) ale robiłam to stopniowo (tak jak było opisane w jakiejś ulotce). Dzisiaj dostała samą Eukanube (bo wczesniej po trochu mieszalam). Nie wiem od czego to bo dzisiaj nic nie dostawała poza suchą karmą i do tego o 15:30 dostała troche parowki drobiowej. Nie bardzo chce pić wode z miski ale daje jej ze strzykawki Całe szczęscie teraz śpi.

Ps. jak w nocy lub jutro jeszcze bedze wymiotowała ide jutro do weta
poprawka - teraz sama podeszła do miski (pierwszy raz) Może już bedzie sama piła
Kiche

Post autor: Kiche » pn lis 14, 2016 6:59 pm

picie to podstawa, ważne,żeby się nie odwodniła, przegłodź ją trochę jutro i nie dawaj nic poza WODĄ :]
aniagrzesiek2

znowu mam problem z Majką bo co zje to zwraca dostała plasterek szynki-zwymiotowała trochę surowego mięska wołowego-tak samo
gotowane mięsko z ryżem-sytuacja się powtórzyła jedyne po czym nie wymiotuje to royal sucha karma
nie wiem co się stało wcześniej tak nie miała
aniagrzesiek2

mam wizytę zaraz po świętach i wtedy zapytam weta co jej może dolegać
narazie jej daję tylko suchą karmę i jest ok ale zastanawia mnie to że wcześniej takiego czegoś nie miała
dlatego pytam Was może ktoś już miał taki przypadek ze swoim psiakiem
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Zrob badania krwi , a moze ma cos z watroba , czy trzustka ? .. wet chyba tu jest nie odzowny , a karm tak jak powiedzialy dziewczyny . sucha karma ! poza tym szynki ,kielbasy , czy inne przypawione pokarmy nie sa dla psa ! Sprobuj przywyczajac do jedzenia roznych rzeczy dajac po odrobinie , serka , jarzyn , i cos innego co pies moze jesc .
aniagrzesiek2

Majeczce szynkę daję bardzo rzadko w sumie to nawet nie ja tylko tata któremu ciężko jest psu czegoś odmówić jak pies prosi

z tymi badaniami krwi to się przestraszyłam ale zrobię choć mam nadzieje że
wszystko bedzie ok

dzięki dziewczynki za radę
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

ja tez mam nadzieje ze bedzie ok ! powiedzialam co moze byc czesto przyczyna . A po to jestesmy by jeden drugiemu pomogł jak potrafi i doradził , jesli nawet czasem jeden powie zle to nastepni dobrze !

z tym karmieniem to tak jest :kwasny: ze ja tez odrobine dam tez sie nie moge oprzec , a z wchodzeniem na glowe ? owszem mam rozpuszczonego Morgana okropnie , taki dzieciak ktory ma co chce , ale jest grzeczny , posluszny , potrafi zachowac sie w towarzystwie i w domu i na wyjezdzie , to co mam mu zabraniac chodzic mi po glowie ? po to sa , byle miualo to jakies granice
aniagrzesiek2

Majka znowu wymiotowała i wzięłam ją i poszłam do weta
dostała zastrzyk i pan weterymarz zaczą szukać przyczyny zrobił Majce testy alergiczne i okazało się że te wymioty są reakcją alergiczną na wszstkiego rodzaju drób więc drobiu mam jej nie dawać i będzie ok
aniagrzesiek2

mam nadzieje że szybciutko wróci do zdrowia
Kiche

Post autor: Kiche » pn lis 14, 2016 6:59 pm

tak czasem bywa,że znajomi chcą na siłę "uszczęśliwiać" psa :kwasny: ale trzeba stanowczo ustalić zasady panujące na takich spotkaniach i powiedzieć znajomym,że nie mają prawa częstować psa ludzkim jedzeniem
ludzie zawsze próbują,ale jak im się powie,że nie wolno bo mogą psa zabić to zrozumieją
Jack204

Post autor: Jack204 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

wiesz, badania nie zaszkodzą, bo zawsze jest jakaś przyczyna - dobrze ją poznać.

za gotowanym będzie się oglądać, bo nie ma co ukrywać, to jest smaczniejsze niż sucha karma, ale jak ją nauczysz, że np. rano karma, wieczorem gotowane, to to zaakceptuje (psy bardzo lubią taką systematyczność, to naturalne u zwierzaków, które są zależne od ludzi, żeby wiedziały, co je za chwilę czeka - nie czują się wtedy sfrustrowane, dlatego ogólnie warto mieć takie rytuały z psiakami odnośnie jedzenia i innych rzeczy).
zelka_94

Post autor: zelka_94 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Dżeki z tydzień temu zwymiotował i następne dwa dni był apatyczny - poszliśmy do weta i okazało się że ma zapalenia gardła i krtani a wymiotuje bo ma mocno powiększone węzły chłonne więc może warto jednak odwiedzić lekarza
ODPOWIEDZ