Shih-tzu i upał

Wszystko inne dotyczące naszych psów
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Wiem że pora roku trochę nie pasuje, ale jestem ciekawa. Jak wasze shihtzaki radzą sobie podczas upału? Czy zdażyło się wam żeby wasz pupilek dostał udar cieplny?
Olka

Moje shihtzaki podczas upałów często siedzą w garażu, który znajduje się w piwnicy, zmaczam ich wtedy wodą 1-2 razy dziennie, a jak mocno sapią to namaczam duży ręcznik zimną wodą i zawijam ich w niego.
Raz zdażyło mi się jak szłam z pieskiem nad wode, że zaczął okropnie sapać, chyba dostał udaru cieplnego, wziełam go szybko wrzuciłam do wody i mu przeszło.
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Jak było bardzo ciepło to nie wychodziliśmy z domu a w domu chłodno było(kamienica,grube mury),spacerek długi rano i wieczorem a w ciągu dnia króciutki.Jak nie było takich upałów to latał na dziłce,wariował i nic mu nie było ale niekiedy był strasznie gorący(bo jest czarny).Spryskiwałam go takim spryskiwaczem do kwiatków.
adm-tg
Site Admin

Post autor: adm-tg » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Ale weicie co czytałam? że psom długowłosym nie można całkiem na krótko na loto obcinać włosów bo one tworzą jakieś zabezpieczenie przed słońcem...
Olka

Olka

Przeniosłam już twoje pytanie do tego tematu, ale chyba nie musze Ci już odpowiadać, bo tutaj już masz odpowiedź
Ja dzisiaj też wsadzałam pieski do miski z zimną wodą, a Bufona namoczyłam w pryśnicu
A jeśli chodzi o obcięcie, to miedzy zarośniętą wanti i obciętymi rubem i gretką nie widziałam żadnej różnicy
ODPOWIEDZ