Chodzenie po schodach

choroby, profilaktyka
pwjhr

Post autor: pwjhr » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Mój shih ma ok. 15 miesięcy a po schodach zaczął samodzielnie schodzić troszkę przed 7 miesiącem, obecnie bardzo się męczy, gdy to robi wchodzi schodek po schodku i czasem sapie. Czy to wynika z jego leniwości z jego zmęczenia po spacerze czy może z początków problemów ze stawami ? Co zrobić ? Iść może do weta, znosić go czy zlekceważyć to i zacząć wchodzić w jego tempie ? Ps.Mieszkam w 4 piętrze i czasem go znoszę i wnoszę
Olka

Post autor: Olka » pn lis 14, 2016 6:59 pm

4 piętro to dosyć wysoko, zwłaszcza jeśli spacer był intensywny, może być, że jest po prostu zmęczony. Nie wykluczone, że jest to też objaw chorobowy, nie tylko ze strony układu ruchu, ale również krążeniowego, czy oddechowego lub nadwaga. Radziłabym obserwować jeśli zobaczysz jakiekolwiek inne niepokojące objawy, czy też nasilenie się zmęczenia to wtedy udaj się do weterynarza.
maciej_zielinski1973

Post autor: maciej_zielinski1973 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Duże prawdopodobieństwo że jest zmęczony spacerem. 4 piętro jest wysoko... Dobrze że bierzesz go na ręce Jak dorośnie wyrobi sobie kondycję No ale ja czasami mam zadyszkę jak wychodzę po dłuugim spacerze na 4 piętro do babci w bloku
ymiluty

Post autor: ymiluty » pn lis 14, 2016 6:59 pm

shih tzu ze względu na długość kręgosłupa bardzo go obciążają podczas chodzenia po schodach. 4 piętro to stanowczo za wysoko dla psiaka. Musisz pamiętać, ze ta rasa ma tendencję do wypadania dysku.
Wanda

Post autor: Wanda » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Dbajcie o nie przeciążanie kregosłupa. Widok sparaliżowanego przez dyskopatię psiaka wyciska łzy największym twardzielom.
ODPOWIEDZ