Nowe zasady odnoście Championatu Polski w 2012 roku

stawki, relacje z wystaw, wyniki, zdjęcia
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Przeklejone z e-sznaucery

CHAMPIONAT Polski i Młodzieży NOWE ZASADY

Dzisiaj plenum ZKwP w Polsce podjęło uchwałę o nowych zasadch przyznawania Championatu PL. i Młodzieżowego Championatu Pl.Do uzyskania championatu młodzieży potrzebne są 3 Zw,Młodz. z wystaw krajowych i 1 Zwyc. Młodz. z wystawy międzynarodowej.Do uzyskania Championatu PL. potrzebne są 3 CWC z wystaw krajowych i 1 z wystawy międzynarodowej w czasie pół roku. Kto zaczął championat będzie kończył na starych zasadach a kto dopiero zacznie teraz to już na nowych.
Piorun

Post autor: Piorun » pn lis 14, 2016 6:59 pm

"Aniu, a ja rozmawiałam na wystawie z kilkoma sędziami i potwierdzili że teraz mają być cztery wnioski do Championa. Dodatkowo usłyszałam kilka innych informacji ( na razie nigdzie ich potwierdzenia nie znalazłam) że jeszcze będziemy mieć inne "UDOGODNIENIA" w hodowli.
1. Wystawy znacznie podrożeją bo dojdzie 23% podatku. I nie tylko wystawy, wszystko ( metryki, składka, itp.)
2. Oraz że będziemy płacić podatek od urodzonych szczeniąt.
Skarbówka będzie miała tabelę ( tak jak jest to w przypadku aut) i stwierdzi że np. szczenię AST warte jest 2000zł, a jak urodzą się w hodowli same pety które pójdą za 1000zł to pewnie będzie trzeba maszerować do US i się tłumaczyć. Ilość szczeniąt w danym miocie będą ponoć mieli z protokołu przeglądu miotu
Myślę że to będzie kolejny krok wstecz. Część hodowców z pewnością wstrzyma się z przeglądem do 8-10 tyg. Wybierze najlepiej rokujące szczeniaki a resztę puści bez papierów.
Zastanawiam się tylko, czy będzie można brać z ZK faktury za zgłoszenia i wliczyć to sobie w koszty? Czy będzie można wliczyć w koszty karmę, paliwo, hotele, weterynarza, koszt krycia? Usłyszałam tą nowinkę wczoraj i aż przysiadłam. Mam nadzieję że to tylko pogłoski ale warto to sprawdzić.
Wg. mnie jeśli wejdzie to w życie to nie wróżę ZK długiej przyszłości."

Info z innego forum..
isabella

Post autor: isabella » pn lis 14, 2016 6:59 pm

W skarbowym nie mają pojęcia o hodowli. Miałam w zeszłym roku kontrolę z tego tytułu. Panie były "zielone", ale muszę też przyznać , że bardzo miłe - może dlatego , że mam wszystko w porządku. O psach z rodowodem nie miały bladego pojęcia. Rodowód i tatuaż ja im pokazałam , bo nawet o to nie prosiły. Pytały się o Aurę , czemu nie jest zarejestrowana , a ona miała w momencie kontroli 5 miesięcy... jeszcze biegałyśmy w baby... Wytłumaczyłam , że zgodnie z zasadami ZK najszybciej uprawnienia hodowlane może uzyskać po 15 miesiącu życia , pomijając oczywiście kwestię , czy taki wiek jest dobry na rodzenie szczeniąt... Uznały , że sprawa jest ok , ale poradziły , żeby w zeznaniu PIT6 za rok 2011 już ją ująć , bo w urzędzie nikt nie wie , kiedy trzeba to zrobić I nie chodzi mi o wyższą kwotę podatku , bo przy wszystkich wydatkach na utrzymanie takiego psa jak shih w kondycji wystawowej , to te kilkanaście złotych to kropla w morzu. Chodzi o zdrowy rozsądek i ułatwianie życia obywatelom , a nie jego komplikowanie.

Projekty zmian , o których piszesz , Madziu , to jakaś pomyłka. Ja sobie nie wyobrażam , aby przy całym zamieszaniu i emocjach przy wyborze nowego domu dla szczeniaka , potem przy przekazaniu go nowym właścicielom (a takie właśnie uczucia powinny zawsze towarzyszyć dobremu hodowcy , któremu po prostu ZALEżY na dobrym życiu maluchów) pamiętać o PIT-ach , tabelkach i widełkach w urzędzie skarbowym. Bo tak sobie ktoś wymyślił.

Pozostaje zainteresowanym mieć nadzieję , że to tylko jakiś mglisty plan spanikowanego widmem kryzysu rządu , który po skonsultowaniu z ludźmi kompetentnymi w zagadnieniach hodowli , zostanie w całości wyrzucony do kosza.

Przepraszam , że piszę to tak jakby nie w temacie , ale mnie poniosło :mur:
darek

Post autor: darek » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Sprawa z US sprawi że cofniemy się o 100 lat wstecz.. a psy na lewo będą sprzedawane na każdym kroku...
zelka_94

Post autor: zelka_94 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Aż przetarłam oczy czytając te "nowości", ale zaraz mi się przejaśniło - słyszałam plotkę o MT, że bardziej się opłaca wypuszczać mioty bez papierów po 1500zł niż utrzymywać prawie roczne szczeniaki których nikt nie chce z papierami za 1000zł (o zgrozo w każdej plotce jednak jest jakieś ziarnko prawdy) a u MT jest jeszcze takie udogodnienie, że możesz sobie dorosłego psa bez rodowodu zarejestrować na KW.
Dobrze że moim maluchom rozpoczęłam już championaty w Poznaniu, ale dorosłe cztery będzie trzeba niestety zaliczyć...
A jak wejdzie opodatkowanie to będzie trzeba założyć firmę.
kamila_1197

Post autor: kamila_1197 » pn lis 14, 2016 6:59 pm

Co to jest MT i KW bo ja znowu do tyłu jestem w tych skrotach ??
Piorun

MT- Mastif Tybetański a KW Księga Wstępna
kamila_1197

dziękuję pani Magdo
Piorun

Plenum Zarządu Głównego ZKwP na posiedzeniu w dniu 29 października 2011 r. podjęło m.in. następujące uchwały:
8. Od 1.01.2012 r. wprowadzono opłatę za wypisanie dyplomów Championa Polski i Młodzieżowego Championa Polski od wystawców zagranicznych w wysokości 25 EURO.
Fudo

Post autor: Fudo » pn lis 14, 2016 6:59 pm

my płacimy za granica to i ok że wprowadzono takie opłaty .Ciekawa jestem jak to sie ma do piesków na tzw " współwłasność " ;P gdzie jeden z właścicieli jest z innego kraju ???????????
Piorun

Plenum Zarządu Głównego ZKwP na posiedzeniu w dniu 27 listopada 2011 r. podjęło m.in. następujące uchwały:
1. Składka członkowska na rok 2012 wynosi 70 zł. Pozostałe opłaty pozostają bez zmian.
2. Z dniem 1 stycznia 2012 roku Związek zaprzestaje sprzedaży kwartalnika „Pies”, który będzie rozprowadzany wyłącznie dla członków Związku, którzy opłacili składkę za rok bieżący.
3. Począwszy od 2012 roku Championat Polski będzie przysługiwał po uzyskaniu przez psa/sukę czterech CWC, w tym jednego na wystawie międzynarodowej lub klubowej od trzech różnych sędziów w odstępie czasu co najmniej sześciu miesięcy. Zasada ta dotyczy psów/suk, które pierwsze CWC uzyskają po 1.01.2012 roku. Pozostałe nabierają prawo do championatu na dotychczasowych warunkach.
4. Oddziały zobowiązane są do niezwłocznego przekazywania do biura ZG dokumentów niezbędnych do wypisania rodowodu ekspresowego i ekspresowej nostryfikacji. Rodowody będą wydawane przez biuro ZG w terminie 5 dni do wpłynięcia kompletu dokumentów.
5. Zmiany osób, którym przysługuje wspólny przydomek podlegają jednej opłacie niezależnie od tego ilu osób ta zmiana dotyczy, czyli 65 zł od zmiany przy przydomku.
kamila_1197

Czyli młodzieżowy championat bez zmian
Piorun

Młodzieżowy bez zmian
ODPOWIEDZ